Nio av tio av alla som börjar med tobak gör det innan 18 års ålder. Därför är skolan en av de viktigaste arenorna i det tobaksförebyggande arbetet. Skolan är den plats, näst efter hemmet, som kan påverka barn och ungdomars val av livsstil mest. Med ett genomtänkt förebyggande arbete har skolan stora möjligheter att lyckas förebygga tobaksdebuter.

Tobaksfri Skoltid NU! är en av våra viktigaste satsningar där vi ska göra om Sveriges skolor från en riskmiljö till en skyddande miljö för ungdomar. Vill ni vara med? Läs mer här och hör av er!

Tobaksbarn visar ett annorlunda perspektiv på tobak och beskriver hur tobak bidrar till barnarbete, ökad fattigdom och miljöförstöring. Hittills har vi träffat över 150 000 ungdomar på högstadieskolor och gymnasium med våra Tobaksbarn-turnéer. Efter förra årets turné visade vår enkätundersökning att 86% av eleverna tyckte att föreläsningen var tankeväckande och 91 % att det finns argument i föreläsningen för att avstå från tobak. Mycket glädjande siffror!

Tobaksbarn.se hittar du fakta, material och lärarhandledning.

 

Skärmavbild 2018-11-29 kl. 13.27.03

Ett kunskaps- och inspirationsevent om tobak ur flera viktiga perspektiv – med fokus på hälsa och hållbarhet. 

Eventet i Haparanda är kostnadsfritt och riktar sig till högstadie-, gymnasieelever och skolpersonal, samt till de som arbetar tobaksförebyggande i organisationer, myndigheter och företag.

9 av 10 rökare börjar redan som barn och 9 av 10 börjar på grund av kompisars påverkan. A Non Smoking Generation vill skapa ett samhälle fritt från tobak och arbetar för att förebygga tobaksbruk bland Sveriges barn och unga.

Eventets syfte är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön. Vi kommer att berätta om vårt projekt Tobaksfri skoltid som handlar om hur skolan kan vara en skyddande miljö och tid. Våra föreläsare kommer hålla en kortare version av vår föreläsning ”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet”, nu också med berättelser från vår resa till Malawi.

Kom och inspireras så att vi tillsammans kan bidra till global hållbar utveckling!

Registreringen startar kl. 12.30. Eventet pågår mellan kl. 13.00-15.00 i Folkets Hus.

Anmäl dig här. OBS: glöm inte att fylla i dina uppgifter längst ner på sidan som kommer upp när du klickar på anmälningslänken. 

 

Tillbaka till toppen