Nio av tio av alla som börjar med tobak gör det innan 18 års ålder. Därför är skolan en av de viktigaste arenorna i det tobaksförebyggande arbetet. Skolan är den plats, näst efter hemmet, som kan påverka barn och ungdomars val av livsstil mest. Med ett genomtänkt förebyggande arbete har skolan stora möjligheter att lyckas förebygga tobaksdebuter.

Tobaksfri Skoltid NU! är en av våra viktigaste satsningar där vi ska göra om Sveriges skolor från en riskmiljö till en skyddande miljö för ungdomar. Vill ni vara med? Läs mer här och hör av er!

Tobaksbarn visar ett annorlunda perspektiv på tobak och beskriver hur tobak bidrar till barnarbete, ökad fattigdom och miljöförstöring. Hittills har vi träffat över 150 000 ungdomar på högstadieskolor och gymnasium med våra Tobaksbarn-turnéer. Efter förra årets turné visade vår enkätundersökning att 86% av eleverna tyckte att föreläsningen var tankeväckande och 91 % att det finns argument i föreläsningen för att avstå från tobak. Mycket glädjande siffror!

Tobaksbarn.se hittar du fakta, material och lärarhandledning.

Inspirationsdag för En Tobaksfri Generation – A Non Smoking Generation anordnar vår första regionala kunskaps- och inspirationsdag i Stockholm. I samverkan med Karolinska Institutet bjuder vi in till ett event om tobak ur flera viktiga perspektiv – med fokus på hälsa och hållbarhet. Vi vill väcka engagemang för att arbeta mer aktivt med tobaksfrågan.

Syftet med vårt event är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön. Programmet består av information och inspiration från våra projekt Tobaksfri skoltid och Tobaksbarn, vår resa till Malawi, samt forskning kring tobak och nikotin. Vi bjuder in till diskussion och bjuder på underhållning från våra ambassadörer. Kom och inspireras så att vi tillsammans kan bidra till global hållbar utveckling!

Eventet är kostnadsfritt och riktar sig till högstadie-, gymnasieelever och skolpersonal, samt till de som arbetar med tobaksfrågan i organisationer, myndigheter och företag. Skolpersonal kan anmäla sig själva och sina elever. Föräldrar som är intresserade är också välkomna att anmäla sig. Denna sida uppdateras löpande med mer detaljerad information kring dagens program.

Vi ser fram emot att se er där!

Praktisk information
Tid och datum: kl. 09.00-12.00, 14 september (registrering från kl. 08.30)
Lokal: Aula Medica, Karolinska Institutet
Adress: Nobels väg 6 i Solna, Stockholm

Är du intresserad av att delta i inspirationsdagen eller vill ha mer information? Kontakta oss via info@nonsmoking.se eller på telefon 08- 10 93 00.

Tillbaka till toppen